Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(116)
Forma i typ
Książki
(116)
Poradniki i przewodniki
(43)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Proza
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(119)
wypożyczone
(13)
Placówka
Wypożyczalnia Zabierzów
(33)
Wypożyczalnia Filii Balice
(16)
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
(28)
Wypożyczalnia Filii Rudawa
(55)
Autor
Guziak Maria Goretti
(4)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Pająk Zofia
(3)
Skarżyńska Katarzyna
(3)
Bareła Malwina
(2)
Cieślowska Beata
(2)
Dobrzańska Aleksandra
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Jankowska Dobromiła
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Lawson Nigella (1960- )
(2)
Maciąg Agnieszka
(2)
Meller Katarzyna
(2)
Starmach Anna (1987- )
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Wolański Robert
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Alibhai-Brown Yasmin
(1)
Andrasik Roman
(1)
Bailey Clare
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barecka Grażyna
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bator Julita
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- ). Ulica Czereśniowa
(1)
Białek Maria
(1)
Bikont Piotr (1955- )
(1)
Biliński Witold
(1)
Biłous Katarzyna
(1)
Bober-Bruijn Grażyna
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Brostorm Cara
(1)
Brunka Marek
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chavanne Philippe
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Cornet Philippe
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czerni Anna
(1)
DiSpirito Rocco
(1)
Dolata Natalia (dietetyczka)
(1)
Dullat Julia
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Finney Teresa
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gjengedal Marianne Pfeffer (1981- )
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Gleeson Erin
(1)
Graboń Ika
(1)
Grochowski Marcin
(1)
Grzybowska Izabela
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Gundry Steven R
(1)
Górska Beata
(1)
Górska Danuta
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Heckel Kristina
(1)
Hikiert Anna
(1)
Hyży Karolina
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Janikowska Anna
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jarowicz Ewa
(1)
Jasińska Elżbieta
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ) Drużyna Witamin
(1)
Jastrzębska Izabela
(1)
Kamińska Aleksandra (filolog)
(1)
Karlsen Pål (1960- )
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(1)
Kiełczykowska Aleksandra
(1)
King Si
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Kocowska Barbara (1955- )
(1)
Kołakowska Marta
(1)
Kraus Hans-Joachim
(1)
Kruczek Maria
(1)
Kubicki Szymon (1977- )
(1)
Kuchnia Lidla.pl
(1)
Kuroń Jakub (1985- )
(1)
Langevin Leslie
(1)
Lawson Tracey
(1)
Laïs Erika (1946- )
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(25)
2010 - 2019
(84)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(53)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(114)
Język
polski
(111)
Odbiorca
Rodzice
(4)
9-13 lat
(2)
Dorośli
(2)
Dzieci
(2)
14-17 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(21)
Przepisy kulinarne
(16)
Odżywianie
(13)
Potrawy dietetyczne
(12)
Potrawy
(10)
Kulinaria
(7)
Zdrowie
(7)
Kucharstwo
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Boże Narodzenie
(5)
Dieta bezglutenowa
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Warzywa
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
Kuchnia
(4)
Owoce
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Przyprawy
(4)
Życie codzienne
(4)
Ciasta
(3)
Dietetyka
(3)
Dzieci
(3)
Gotowanie
(3)
Kobieta
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Odchudzanie
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Wegetarianizm
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Chleb
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta
(2)
Dieta bezcukrowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Fermentacja
(2)
Jakość życia
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kuchnia - przepisy
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Prowincja
(2)
Rodzina
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Słodycze
(2)
Weganizm
(2)
Zioła
(2)
Ajurweda
(1)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Alibhai-Brown, Yasmin
(1)
Austen, Jane (1775-1817)
(1)
Biografia
(1)
Biografie
(1)
Björk (1965- )
(1)
Blogerzy
(1)
Borowik
(1)
Capponi (rodzina)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Celiakia
(1)
Chanel, Coco (1883-1971)
(1)
Child, Julia (1912-2004)
(1)
Choroby
(1)
Choroby stawów
(1)
Chorzy
(1)
Czarownice
(1)
Dalby, Liza Crihfield
(1)
Desery
(1)
Detoks
(1)
Dieta Doktor Grace
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dziennikarze
(1)
Dziewczęta
(1)
Długowieczność
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologia
(1)
Emigranci
(1)
Finowie
(1)
Gessler, Magda(1953- )
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Grzybobranie
(1)
Herbata
(1)
Higiena
(1)
Hindusi
(1)
Jedzenie
(1)
Jelita
(1)
Kahlo, Frida (1907-1954)
(1)
Kandydoza
(1)
Kandynoza
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Kawa
(1)
Klimko-Dobrzaniecki, Hubert (1967- )
(1)
Koktajle
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Temat: dzieło
Friends (serial filmowy)
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(3)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Włochy
(3)
Mazury
(2)
Afryka
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Finlandia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Watykan
(1)
Gatunek
Powieść obyczajowa
(5044)
Powieść
(4069)
Opowiadania i nowele
(2480)
Powieść polska
(1728)
Kryminał
(1600)
Przepisy kulinarne
(116)
Powieść przygodowa
(1314)
Powieść historyczna
(1155)
Powieść amerykańska
(1070)
Thriller
(1037)
Opracowanie
(998)
Publikacja bogato ilustrowana
(770)
Romans
(723)
Fantastyka
(712)
Powieść angielska
(670)
Fantasy
(658)
Powieść psychologiczna
(628)
Biografia
(598)
Komiks
(558)
Poradnik
(539)
Literatura dziecięca polska
(529)
Powieść kryminalna
(507)
Pamiętniki i wspomnienia
(478)
Sensacja
(450)
Saga rodzinna
(425)
Broszura
(413)
Reportaż
(411)
Wiersze
(395)
Książka obrazkowa
(369)
Literatura polska
(329)
Pamiętniki polskie
(296)
Powieść biograficzna
(293)
Powieść sensacyjna
(290)
Publikacje dla dzieci
(281)
Wydawnictwa popularne
(279)
Powieść młodzieżowa polska
(272)
Literatura młodzieżowa polska
(250)
Opowiadanie polskie
(248)
Książki dla małych dzieci
(246)
Antologia
(240)
Biografie
(222)
Opowiadanie dziecięce polskie
(216)
Powieść francuska
(209)
Publicystyka
(205)
Bajki i baśnie
(203)
Poezja polska
(199)
Powieść fantastyczna
(190)
Dokumenty dźwiękowe
(173)
Wydawnictwa dla dzieci
(172)
Powieść niemiecka
(169)
Audiobooki
(168)
Literatura amerykańska
(165)
Relacja z podróży
(149)
Opowiadania i nowele przygodowe
(132)
Esej
(129)
Publicystyka polska
(128)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(125)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(124)
Opowiadanie dziecięce
(124)
Romans historyczny
(124)
Wywiad dziennikarski
(124)
Powieść erotyczna
(119)
Powieść wojenna
(117)
Encyklopedia
(116)
Materiały pomocnicze dla szkół
(116)
Science fiction
(111)
Powieść szwedzka
(109)
Książka obrazkowa (picturebook)
(105)
Powieść dziecięca polska
(104)
Materiały pomocnicze
(97)
Horror
(96)
Książki dla najmłodszych
(95)
Książki mówione
(94)
Reportaż polski
(92)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(91)
Powieść rosyjska
(88)
Dramat polski
(86)
Literatura angielska
(85)
Powieść młodzieżowa angielska
(85)
Poradniki
(84)
Powieść fantasy
(84)
Dramat (gatunek literacki)
(79)
Książka kucharska
(79)
Książka zabawka
(79)
Literatura dziecięca angielska
(78)
Literatura podróżnicza polska
(77)
Przewodnik turystyczny
(76)
Powieść hiszpańska
(75)
Powieść romans
(75)
Opowiadanie obyczajowe
(74)
Podręcznik
(73)
Poezja dziecięca
(73)
Poezja dziecięca polska
(73)
Opowiadania i nowele biograficzne
(69)
Antologie
(68)
Lektura z opracowaniem
(68)
Autobiografia
(66)
Legendy i podania
(66)
Literatura dziecięca szwedzka
(65)
Literatura dla dzieci
(64)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(45)
Medycyna i zdrowie
(17)
Historia
(3)
Podróże i turystyka
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Biologia
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Literaturoznawstwo
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Dom i ogród
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
116 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Dolce Vita)
Wzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym kontynencie pomagają znaleźć silne więzi rodzinne i tradycja, w tym kulinarna. Jednak wraz z upadkiem kolonializmu i dojściem do władzy Idiego Amina rodzina Yasmin znów musi ruszyć w drogę. Nie zabiera jednak z sobą zdjęć ani innych pamiątek dawnego życia, tylko smaki ulubionych potraw. To właśnie w kuchni - zapiekance pasterskiej z dodatkiem chili czy domowym curry - kondensuje się skomplikowana historia zmierzchu imperium brytyjskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. zagraniczna (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu! [nota wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa/Poradniki(kulinaria) (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odchudzająca książka kucharska : według diety strukturalnej / Marek Bardadyn. - Wydanie 1. (dodruk). - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2011. - 231 stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Jeżeli próbując schudnąć ograniczasz jedzenie, to niedobór składników odżywczych już po kilku dniach gwałtownie spowalnia przemianę materii. W efekcie chudniesz mniej, niż jest to możliwe i szybciej tyjesz po zakończeniu diety. Jak uniknąć pułapki, która czeka na każdego, kto próbuje pozbyć się nadwagi lub otyłości? Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odchudzania, twórca zdobywającej ogromną popularność diety strukturalnej przedstawia niezwykle skuteczną metodę szybkiego i zdrowego odchudzania bez efektu jo-jo, która polega na... jedzeniu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami!
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka „Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy” zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi. Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 238, [2] s. : il. kolor. ; 27 cm.
Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy! Maciej Nowak, krytyk kulinarny Przeczytaj, zacznij eksperymentować i stań się częścią triumfalnego powrotu fermentacji! Sandor Ellix Katz, autor Sztuki fermentacji Czwarta strona: Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika! Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji - bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku - naturalnie, zdrowo i smacznie. Aleksander Baron - charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił... przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia. Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata. Sandor Ellix Katz, autor Sztuki fermentacji Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego. dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Balice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. dziecuięca i młodzieżowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Samo Sedno)
Silna wola i ciężki trening fizyczny nie wystarczą, by osiągnąć maksimum możliwości sportowych. Najlepsi sportowcy korzystają z fachowej wiedzy dietetyków. Katarzyna Biłous na co dzień wspiera maratończyków, ultramaratończyków, triatlonistów, a także sportowców amatorów. W książce Dieta i trening prezentuje przykłady gotowych jadłospisów, które pozwolą kontrolować masę ciała w zależności od poziomu intensywności wysiłku. Podpowiada również, jak samodzielnie stworzyć indywidualny plan żywieniowy dostosowany do twoich potrzeb - przed treningiem i w jego trakcie, na zawodach i po nich. Dzięki profesjonalnym wskazówkom autorki książki zredukujesz tkankę tłuszczową oraz zbudujesz masę mięśniową, a także wypracujesz nowe nawyki żywieniowe, które przyniosą korzyści dla twojej sprawności fizycznej, zdrowia i samopoczucia. Dzięki poradnikowi: precyzyjnie ustalisz, ile i jak jeść, aby w pełni wykorzystać naturalny potencjał; poznasz najważniejsze zasady żywieniowe, które pomagają zregenerować organizm po zawodach i wzmacniają odporność; odkryjesz skuteczne sposoby, jak uniknąć odwodnienia i zakwaszenia organizmu; dowiesz się, na co zwracać uwagę podczas zakupów oraz jakie przekąski wybierać. Ciało sportowca jest jak silnik - by osiągać jak najlepsze wyniki potrzebuje nie tylko wytrzymałych rozwiązań konstrukcyjnych, lecz także doskonale dobranego paliwa. Ta książka daje przepisy na przygotowanie mieszanki dającej maksimum mocy wtedy, kiedy jej właśnie potrzebujesz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne do pudełka / Grażyna Bober-Bruijn. - Warszawa : Muza, 2015. - 191, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Książka jest zbiorem przepisów na potrawy nadające się do zabierania ze sobą do pracy i dania dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Przygotowanie tych potraw nie wymaga spędzenia przy kuchni dodatkowych godzin, są one raczej częścią tego, co zrobimy na obiad, podwieczorek lub kolację. Ponad 80 przepisów na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne, smaczne i zdrowe potrawy, które zapakowane do pudełka śniadaniowego lub termosu i zabrane do szkoły, pracy albo na wycieczkę staną się wartościowym posiłkiem. Ponad 300 zdjęć pokazuje, jak przygotowywać potrawy zdrowe i smaczne, aby było to źródłem codziennej przyjemności, a nie udręki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia z pomysłem / Pascal Brodnicki. - Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal, 2015. - 271, [1] s. : il. kolor. 24 cm.
Jak gotować prosto, smacznie, sezonowo? I przede wszystkim tak, by nic się nie zmarnowało? Pascal Brodnicki, autor bestsellerowych książek kucharskich, radzi, jak przygotowywać posiłki z sercem i głową: mądrze kupować, odpowiednio przechowywać i zużywać, to co zostaje. Ponad 70 pysznych, nowoczesnych przepisów, dzięki którym zaoszczędzisz czas i pieniądze! Spróbuj cappuccino z zielonego groszku z wędzonym halibutem, domowego majonezu, chrupiącego tiramisu, paprykowych brownies i wiele innych potraw! Dzięki publikacji: będziesz kupować racjonalnie zorganizujesz idealną spiżarnię od razu rozpoznasz świeże produkty stworzysz niezwykłe połączenia smaków przestaniesz wyrzucać jedzenie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Jak przygotować oryginalne sushi, kugel, chili con carne czy guacamole? Jak upiec tradycyjne apple pie czy brownies? W tej książce znajdują się receptury opracowane przez szefów kuchni z różnych zakątków całego świata. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Preferujesz konkretne smaki, szukałeś przepisu na potrawę, której skosztowałeś podczas ostatniego urlopu? Publikacja w prosty, przystępny sposób pomoże Ci krok po kroku przyrządzić we własnej kuchni poszczególne, nietypowe dania. Sprawdzone w redakcyjnej kuchni przepisy pozwolą na zorganizowanie etnicznego wieczoru dla przyjaciół i z pewnością zachwycą również Twoich gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie 3 zmienione. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020. - 263, [1] strona : fotografie, portrety ; 22 cm.
Zestawiając smakowite przepisy kulinarne z barwnymi opowieściami i anegdotami rodzinnymi, opisami świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, wrześniowego winobrania, czytelnik może poznać tajniki przygotowywania ribollity, duszonego zająca, nadziewanych pomidorów.
W "Mojej kuchni pachnącej bazylią" namiętnie snuję opowieści i wspomnienia dotyczące mojej Toskanii, mojego życia i mojego jedzenia. Dotyczące Italii mojego dzieciństwa i lat młodzieńczych, która już nie istnieje. Dotyczące również Polski, mojej drugiej ojczyzny, gdzie żyję już od ponad trzydziestu lat i gdzie odkryłam wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Zastanawiam się, dlaczego pomimo mnogości książek kulinarnych na rynku wydawniczym zgodziłam się na kolejne wydanie mojej książki opublikowanej po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu? Myślę, że dlatego, że uwielbiam jeść i ogromnie lubię opowiadać rozmaite historie. Z ogromną radością pisałam tę książkę w odległym 1994 roku. Odniosła wtedy sukces, którego się nie spodziewałam, oraz dała mi ogromną satysfakcję i sympatię czytelników, która zaskakuje i raduje mnie do dziś. (Tessa Capponi-Borawska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera 80 prostych przepisów na łatwe do wykonania, smakowite i zdrowe potrawy. Zostały one opracowane specjalnie z myślą o osobach chorych na cukrzycę. Mogą z nich jednak korzystać także wszyscy ci, którzy chcą tej chorobie zapobiec.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że 90% osób z chorobą refluksową przełyku, po zmodyfikowaniu diety, przestaje odczuwać dolegliwości? Autorzy poradnika wierzą, że Ty także jesteś w tej grupie i w prosty sposób, a więc poprzez zmianę diety, możesz w krótkim czasie odczuć pozytywną zmianę. Książka "Choroba refluksowa przełyku. Dieta i jadłospisy" została napisana przez dwóch zawodowych dietetyków. - W jedno popołudnie dowiesz się, jakie są zalecenia dietetyczne w chorobie refluksowej przełyku. - Od razu nauczysz się dobierać produkty i układać indywidualne jadłospisy. - Poznasz tajniki równowagi kwasowo-zasadowej. Największą wartość poradnika stanowią: - zbiór kilkudziesięciu przepisów na śniadania, drugie śniadania, obiady, kolacje i przekąski, które uwzględniają wytyczne dla diety w chorobie refluksowej przełyku, - tabele produktów, w której oznaczono pH – dzięki temu wiesz, co i w jakich ilościach możesz zjeść.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Balice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademekum)
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze zawierają wiele aktywnych biologicznie związków, witamin oraz składników mineralnych. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne właściwości. Książka zawiera opisy ponad 40 produktów – pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gospodarstwo pod gruszą / Anna Czerni. - [Wyd. 2]. - Warszawa : "Watra", 1988 (Warsz. : RSW"PKR"). - 199, [1] s. : rys. ; 17 cm.
Autor
Forma i typ
Książka
W koszyku
W książce znajdziesz: porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Już co czwarte dziecko w wieku szkolnym ma problem z nadwagą i otyłością, które są podłożem wielu chorób i zaburzeń, takich jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby tarczycy, insulinooporność. Jak więc przekonać dziecko do jedzenia warzyw? W jaki sposób zachęcić je do picia wody? Co zrobić, żeby bezproblemowo ograniczyć chęć na słodycze? Jak przeciwdziałać nadwadze i otyłości u dzieci? Czy to jest w ogóle możliwe? Tak. I o tym jest ta książka!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej