Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(106)
Forma i typ
Książki
(106)
Poradniki i przewodniki
(79)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(16)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(102)
wypożyczone
(20)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Zabierzów
(32)
Wypożyczalnia Filii Balice
(27)
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
(29)
Wypożyczalnia Filii Rudawa
(36)
Autor
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Skarżyńska Katarzyna
(3)
Zasuwa Iwona
(3)
Bareła Malwina
(2)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(2)
Dymek Marta
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Hikiert Anna
(2)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(2)
Meller Katarzyna
(2)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(2)
Płaczek Paweł (1983- )
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Adams Mike (1967- )
(1)
Alpert Brooke
(1)
Anger Joanna
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Batylda Marcin (1979- )
(1)
Bawolska Lidia
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bikont Piotr (1955- )
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brunka Marek
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Chang Pang-Mei Natasha (1965- )
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Dobrzańska Aleksandra
(1)
Dolata Natalia (dietetyczka)
(1)
Donovan Robin
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Farris Patricia
(1)
Finney Teresa
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Graboń Ika
(1)
Grochowski Marcin
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guha Sushovan
(1)
Homolka Gina
(1)
Howarth Esme
(1)
Hrycak Beata
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasińska Elżbieta
(1)
Jasińska Małgorzata
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ) Drużyna Witamin
(1)
Jastrzębska Izabela
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Jędrzejczyk Anna (tłumacz)
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(1)
Kastelik Ewa
(1)
Kawecki Edward
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kopyra Tomasz
(1)
Kołakowska Marta
(1)
Kraus Hans-Joachim
(1)
Krupecka Karolina
(1)
Kryniewicz Przemysław
(1)
Kubera Marcin
(1)
Kuchnia Lidla.pl
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Laidlaw Kim
(1)
Lawson Tracey
(1)
Laïs Erika (1946- )
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Lidl Kuchnia
(1)
Lis Hanna (1970- )
(1)
Loftus David
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
MacNaughton Wendy
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Maciąg Agnieszka
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mackenzie Jennifer
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Malcher Maria
(1)
Marciniewicz Katarzyna
(1)
Markowska Magdalena
(1)
Markuza Biruta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(47)
2010 - 2019
(53)
2000 - 2009
(4)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(99)
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
2001-2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(105)
Język
polski
(105)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(7)
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(3)
Dorośli
(3)
Rodzice
(3)
0-5 lat
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(14)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Przepisy kulinarne
(19)
Zdrowe odżywianie
(17)
Potrawy
(7)
Ciasta
(6)
Desery
(6)
Kuchnia polska
(6)
Warzywa
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Kuchnia włoska
(5)
Kultura stołu
(5)
Obyczaje i zwyczaje
(5)
Potrawy dla dzieci
(5)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Gotowanie
(4)
Kucharstwo
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Weganizm
(4)
Wegetarianizm
(4)
Zdrowie
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Odżywianie
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Zupy
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(2)
Chleb
(2)
Dieta bezcukrowa
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kobieta
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kulinaria
(2)
Makaron
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Mięso
(2)
Obiad
(2)
Owoce
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyjęcia okolicznościowe
(2)
Przyprawy
(2)
Rodzina
(2)
Ryby
(2)
Słodycze
(2)
Zero Waste
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Blogerzy
(1)
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Capponi (rodzina)
(1)
Chang (rodzina)
(1)
Chang, Pang-Mei Natasha (1965- )
(1)
Chang, Yu-i (1900-1989)
(1)
Choroby
(1)
Choroby stawów
(1)
Dekoracja stołu
(1)
Detoks
(1)
Dieta
(1)
Dieta Doktor Grace
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dietetyka
(1)
Dodatki
(1)
Drotkiewicz, Agnieszka (1981- )
(1)
Dzieci
(1)
Długowieczność
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Emigranci
(1)
Fermentacja
(1)
Finowie
(1)
Freeganizm
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gimnastyka
(1)
Gry i zabawy
(1)
Hummusy
(1)
Jajka
(1)
Jakość życia
(1)
Jelita
(1)
Kalicińska, Małgorzata (1956- )
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Karczmy
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Kawa
(1)
Klimko-Dobrzaniecki, Hubert (1967- )
(1)
Koktajle
(1)
Konsumenci
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia roślinna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia tradycyjna
(1)
Temat: dzieło
Friends (serial filmowy)
(1)
Wiedźmin
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(6)
1945-1989
(4)
1989-2000
(4)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Włochy
(3)
Świat
(3)
Beauclair
(1)
Biały Sad
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chiny
(1)
Finlandia
(1)
Kaer Morhen
(1)
Novigrad
(1)
Oxenfurt
(1)
Rosja
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Toussaint
(1)
Velen
(1)
Watykan
(1)
Wyspy Skellige
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(50)
Przepisy kulinarne
(46)
Publikacja bogato ilustrowana
(46)
Poradnik
(27)
Opracowanie
(5)
Pamiętniki i wspomnienia
(5)
Książki kucharskie
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Autobiografia
(3)
Reportaż
(3)
Komiks
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Antologia
(1)
Atlas roślin
(1)
Felieton
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Pamiętnik
(1)
Poradniki
(1)
Relacja z podróży
(1)
Słownik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1149)
Edukacja i pedagogika
(476)
Socjologia i społeczeństwo
(440)
Kultura i sztuka
(277)
Biologia
(264)
Kulinaria
(106)
Literaturoznawstwo
(259)
Psychologia
(250)
Medycyna i zdrowie
(247)
Podróże i turystyka
(237)
Religia i duchowość
(153)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(153)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(150)
Etnologia i antropologia kulturowa
(112)
Rozwój osobisty
(109)
Kultura fizyczna i sport
(105)
Geografia i nauki o Ziemi
(83)
Hobby i czas wolny
(71)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(71)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(65)
Fizyka i astronomia
(61)
Styl życia, moda i uroda
(57)
Filozofia i etyka
(52)
Językoznawstwo
(49)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(49)
Nauka i badania
(44)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(40)
Inżynieria i technika
(38)
Ochrona środowiska
(38)
Dom i ogród
(28)
Media i komunikacja społeczna
(26)
Praca, kariera, pieniądze
(26)
Architektura i budownictwo
(25)
Informatyka i technologie informacyjne
(25)
Transport i logistyka
(24)
Rolnictwo i leśnictwo
(23)
Zarządzanie i marketing
(21)
Archeologia
(13)
Matematyka
(13)
Chemia
(12)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(7)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Biologia i nauki o życiu
(1)
Ekologia
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Fizyka
(1)
Historia świata
(1)
Kukltura i Sztuka
(1)
Miss Polski
(1)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Polska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Technika
(1)
Zoologia
(1)
106 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ukryte toksyny / Mike Adams ; tłumaczenie Magdalena Nowak. - Kraków : Wydawnictwo Esprit, 2017. - 368, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
Amerykański naukowiec MIKE ADAMS przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę „karmią” nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek i kosmetyków. Wielkie koncerny spożywcze oraz środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam produktów spożywczych i suplementów, zmówiły się, aby nie ujawniać dowodów naukowych i ukryć przed opinią publiczną szokującą prawdę na temat jedzenia. Prawdę na wagę naszego zdrowia i życia. Z książki dowiesz się: Ľ czym skażone są żywność, suplementy diety, produkty ekologiczne, kosmetyki oraz karma dla zwierząt? Ľ jaki ma to wpływ na nasze zdrowie i życie? Ľ co jeść, a czego unikać? Ľ jak odtruć zatruty organizm?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
31 maja biblioteka nieczynna.
Książka
W koszyku
ODSTAW CUKIER i OCZYŚĆ ORGANIZM W 3 DNI Zerwij z uzależnieniem od cukru dzięki sprawdzonemu programowi detoksu. Cukier niszczy zdrowie – to zostało dowiedzione naukowo. Poza tym znacząco nas postarza: jest odpowiedzialny za suchą skórę, zmarszczki i koszmar młodzieńczych lat - wypryski. Dietetyczka Brooke Alpert oraz dermatolożka Patricia Farris połączyły siły, by stworzyć rewolucyjny program eliminujący cukier z diety i przywracający skórze zdrowy, młodzieńczy wygląd. Opracowały program detoksu, który powstrzyma apetyt na cukier i ułatwi wykluczenie pokarmów odpowiedzialnych za tycie, zmęczenie oraz przedwczesne starzenie się. Szkodliwy dla zdrowia cukier autorki zastępują składnikami dodającymi energii, pomagającymi zrzucić zbędne kilogramy i odzyskać młody wygląd. To kompleksowe podejście do odżywiania i pielęgnacji skóry sprawi, że poczujesz się i będziesz wyglądać olśniewająco. •Trzydniowy plan odstawienia cukru i oczyszczenia organizmu •Miesięczny plan posiłków •Lista zakupów oraz 50 przepisów •Strategia zwalczania niezdrowych zachcianek oraz jadania poza domem •Lista najlepszych produktów i potraw sprzyjających młodzieńczej, pełnej blasku cerze •Propozycja najlepszych naturalnych produktów służących zdrowiu skóry... Źródło: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Wydawnictwo Mamania, © 2017. - 191, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Metoda BLW już na dobre zagościła w polskich domach. Tysiące maluchów nauczyło się dzięki niej jeść zdrowo i różnorodnie, a rodzice przekonali się, że najlepszy sposób na wychowanie małego smakosza to zasiąść razem z nim do stołu i cieszyć się wspólnym posiłkiem. Ale co powinno znaleźć na talerzach, żeby dzieci z radością zjadły posiłek, a do ich brzuszków trafiły wartościowe składniki odżywcze?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami!
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka „Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy” zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi. Pyszne posiłki skomponowane nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało. Również dla wszystkich, którzy chcą jeść więcej warzyw, odżywiać się zdrowo i szukają wskazówek, jak być fit. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia pełna warzyw / Lidia Bawolska. - Warszawa : RM, copyright 2024. - 192 strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
Warzywa są nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. W tej książce znajdziesz ponad 100 przepisów na dania zarówno sezonowe, jak i takie, których smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Autorka zaprasza cię do swojej kuchni pełnej warzyw. Przekonasz się, że ze zwyczajnych warzyw z ogródka czy straganu można wyczarować wspaniałe dania na każdą okazję. Przepisom towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki, jak dodać potrawom jeszcze więcej smaku. Bohaterami książki są: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki. Dowiesz się, jak przygotować z nich potrawy typowo polskie i regionalne – na przykład cebularze, bigos albo placki ziemniaczane – a także dania sięgające korzeniami do kuchni z różnych zakątków świata, jak spaghetti aglio e olio e peperoncino, holenderski stamppot czy gazpacho. Przyrządzisz klasyczne potrawy, na przykład spaghetti bolognese, zupę cebulową i sałatkę grecką, możesz też spróbować wegańskich burgerów, noodli z kapustą lub ciasta marchewkowego. Choć wszystkie przepisy opierają się na warzywach, nie brakuje w nich także mięsa, nabiału czy ryb. Dodatkowo w książce znajdziesz sprytne receptury na naturalne barwniki oraz pomysły na koktajle warzywno-owocowe, będące prawdziwą witaminową bombą!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
31 maja biblioteka nieczynna.
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : ilustracje ; 25 cm
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
31 maja biblioteka nieczynna.
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Balice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa/Kulinarne (1 egz.)
Biblioteka nieczynna - urlop pracownika
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Wydawnictwo Flow Books, [2017]. - 206, [2] strony : fotografie kolorowe ; 24 cm.
To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie 3 zmienione. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020. - 263, [1] strona : fotografie, portrety ; 22 cm.
Zestawiając smakowite przepisy kulinarne z barwnymi opowieściami i anegdotami rodzinnymi, opisami świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, wrześniowego winobrania, czytelnik może poznać tajniki przygotowywania ribollity, duszonego zająca, nadziewanych pomidorów.
W "Mojej kuchni pachnącej bazylią" namiętnie snuję opowieści i wspomnienia dotyczące mojej Toskanii, mojego życia i mojego jedzenia. Dotyczące Italii mojego dzieciństwa i lat młodzieńczych, która już nie istnieje. Dotyczące również Polski, mojej drugiej ojczyzny, gdzie żyję już od ponad trzydziestu lat i gdzie odkryłam wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Zastanawiam się, dlaczego pomimo mnogości książek kulinarnych na rynku wydawniczym zgodziłam się na kolejne wydanie mojej książki opublikowanej po raz pierwszy dwadzieścia pięć lat temu? Myślę, że dlatego, że uwielbiam jeść i ogromnie lubię opowiadać rozmaite historie. Z ogromną radością pisałam tę książkę w odległym 1994 roku. Odniosła wtedy sukces, którego się nie spodziewałam, oraz dała mi ogromną satysfakcję i sympatię czytelników, która zaskakuje i raduje mnie do dziś. (Tessa Capponi-Borawska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
31 maja biblioteka nieczynna.
Książka
W koszyku
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze." Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
31 maja biblioteka nieczynna.
Książka
W koszyku
Studiując sinologię, jak przystało na Sino-Amerykankę w pierwszym pokoleniu, Pang-Mei natrafiła w podręcznikach historii na imię swej stryjecznej babki - Chang Yu. Ze zdumieniem przeczytała, że jej babka, znana z niezwykle skromnego stylu życia, była żoną słynnego poety chińskiego Hsu Chih-Mo, prezesem Shanghajskiego Banku Oszczędności dla Kobiet i pierwszą Chinką, która przeżyła szok rozwodu przeprowadzonego na wzór zachodni. Dla Pang-Mei była po prostu seniorką rodu, emigrantką. Czy mogła być romantyczną bohaterką opisywaną w książkach? Napisana doskonałą prozą, pełna szczegółów książka - to opowieść o niezależnych kobietach, poszukujących własnej osobowości i przynależności kulturowej, które - nawet narażone na zsyłane im przez los nieszczęścia i pułapki - konsekwentnie i z determinacją walczą o swoje miejsce na ziemi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską! [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. dziecięca i młodzieżowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce znajdziesz: porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy Dąbrowskiej, porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy jajka peklowane, inspirujące, nietypowe przepisy na warzywa i owoce: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, sposoby na wykorzystanie fermentowanych produktów w kuchni w zbilansowanych przepisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Już co czwarte dziecko w wieku szkolnym ma problem z nadwagą i otyłością, które są podłożem wielu chorób i zaburzeń, takich jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby tarczycy, insulinooporność. Jak więc przekonać dziecko do jedzenia warzyw? W jaki sposób zachęcić je do picia wody? Co zrobić, żeby bezproblemowo ograniczyć chęć na słodycze? Jak przeciwdziałać nadwadze i otyłości u dzieci? Czy to jest w ogóle możliwe? Tak. I o tym jest ta książka!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
31 maja biblioteka nieczynna.
Książka
W koszyku
"Ramen krok po kroku" to około 90 przepisów na pyszny ramen – od bazowych, najprostszych, po te bardziej złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem umami. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, w co wyposażyć kuchnię, by móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem. Zacznij od podstawowych przepisów na tradycyjne elementy ramenu, np. gęsty wywar z kości drobiowych, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, aby stworzyć miskę zupy o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz zarówno przepisy na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Balice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Lit. popularnonaukowa/Poradniki (1 egz.)
Biblioteka nieczynna - urlop pracownika
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Lit. dziecieca i młodzieżowa (1 egz.)
31 maja biblioteka nieczynna.
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej