Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Zabierzów
(1)
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
(1)
Autor
Makarewiczowa Róża
(1)
Mandera-Rzepczyńska Martina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Ciasta DBN
(1)
Czarownice i czarownicy
(1)
Lody (słodycze) DBN
(1)
Mitologia słowiańska
(1)
Napoje DBN
(1)
Gatunek
Opowiadania i nowele
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Mam na imię Tina i pochodzę z dalekiej krainy. Jestem babą, czyli mądrą kobietą, czarodziejką albo wiedźmą. Dawno temu „baba” mówiono na kobiety, które umiały leczyć i wróżyć, pomagały ludziom słowem i czynem. Mieszkam w małej chatce niedaleko lasu. Musicie wiedzieć, że wiele w życiu widziałam i słyszałam. Widziałam, jak bogowie stwarzają świat. Jak powstał wiatr. Skąd się wziął deszcz, dlaczego zmieniają się pory roku i dokąd odchodzą ludzie, o których niesłusznie mówi się, że umierają. O tym wszystkim chciałabym Wam w tej książce opowiedzieć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zabierzów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. dziecięca i młodzieżowa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasto – plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów. Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek. Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty). Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej