54388
Książka
W koszyku
Czy chleb, który jemy, jest prawdziwym chlebem? Co ma wspólnego kotlet z tym, co jedzą krowy? Dlaczego należy unikać produktów reklamowanych jako zdrowe? Co sprawia, że australijscy Aborygeni chorują po przejściu na zachodnią dietę? Czy aby się zdrowo odżywiać, trzeba być ekspertem od żywienia? Czy jedzenie nie może być po prostu przyjemnością? Jedną z głównych myśli, które Polan przekazuje czytelnikom, jest ta, że jedzenie nie jest wyłącznie funkcją biologiczną. To także, a może przede wszystkim, funkcja kulturowa, społeczna, ergo towarzyska. Jedzenie wyłącznie w celu zachowania życia traci smak, czyli – dla mnie jako smakosza – sens. Książka odniosła olbrzymi sukces w Stanach Zjednoczonych, utrzymując się nieprzerwanie od dwóch lat na liście bestsellerów The New York Timesa.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Rudawa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Tyt. oryg.: In defense of food : an eater's manifesto, 2008.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 233-237.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej