54404
Book
In basket
Po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów na sklepowych półkach, zapominając o tym, co dobre i zdrowe. Znaleźli się jednak pasjonaci, którzy porwali się - dosłownie - z motyką na słońce, żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, l choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej wybieramy soczysty, dojrzały pomidor z lokalnej uprawy sezonowej zamiast jego bladego cienia skądś z Europy czy Afryki. Chcemy wiedzieć, skąd pochodzą produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka, uczciwa praca i szacunek dla przyrody.
"Agata Michalak zebrała przedstawicieli wielu grup, dla których poprawienie jakości jedzenia w Polsce jest istotą pracy i życia. To świadomi rolnicy, hodowcy i mali przetwórcy, restauratorzy i kucharze, zarówno ci sięgający po gwiazdki Michelina, jak i ci zfood trucków, i tacy, którzy buszując w archiwach, odtwarzają historyczne receptury. To kulinarni aktywiści, walczący o sensowne menu w szkolnych stołówkach, o rozwój polskiego serowarstwa, handlowcy, którzy towar dobierają wybrednie i specjalizują się wyłącznie w produktach najwyższej klasy. Pokaźną grupę stanowią naukowcy: entuzjaści dawnych odmian, dbający 0 nasiona jak o klejnoty, i szalony etnobotanik, który pasją zbierania dzikich roślin jadalnych zaraził już tysiące osób. Oni wszyscy pokazują, że da się wiele zdziałać, 1 pokazują, jak to robić." (Agnieszka Kręglicka, fragment wstępu)
Availability:
Wypożyczalnia Filii Bolechowice
There are copies available to loan: sygn. Lit. popularnonaukowa (1 egz.)
We wtorek 26.08 biblioteka nieczynna.
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach [214-215].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again